Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2008 01:02 - Легенда за иконата на Света Богородица
Автор: veselche Категория: Изкуство   
Прочетен: 1194 Коментари: 0 Гласове:
0



Случи се през едно априлско утро, малко преди Великден - точно когато се пукваше  зората и малките треви и цветенца се събуждаха от сън, а по клюмналите им главици се стичаха капки сребърна роса.

Петър, както всяка заран, изведе стадото на паша заедно с верния си приятел Черньо, който бе отгледал от малко кутре.

Красиво беше това утро! Свежият въздух, мирисът на цъфнали дръвчета и цветя, зелената премяна на поляните... Природата сякаш се подготвяше с цялото си тържество да посрещне големия празник.

Камбанен звън се разнесе из цялата околия - известяваше утринната молитва. Ето го и манастира, сгушен в полите на планината. Керемиденият му покрив сияеше, докоснат от първите слънчеви лъчи, каменната чешма, от която водата вече излизаше от коритото си, тичаше по калдъръма и бързаше да се слее с реката, здравецът, израсъл  на прага... Цялото това място създаваше усещане за мир и спокойствие, присъщо на такава божа обител.

Петър подкара стадото към Игличина поляна, където ходеше всеки ден. Пътят му минаваше през високи скали, в които имаше пролуки - навярно в тях намираха убежище птици и  животни. Никога не беше надзървал във вътрешността им, но сега сякаш една тайнствена сила го задърпа натам. Той погледна първо стадото – овцете пасяха спокойно, Черньо се разхождаше наоколо.

Пред входа имаше голям камък. Отмести го. В същия миг  му се стори, че чу вик -силен, пронизителен... Ослуша се . Викът се повтори – сякаш беше глас на жена, молеше се ...

Премина през тясната пролука и влезе.  Вътре беше мрачно, студено и влажно. В тъмното светеше като че ли свещ...Прибилжи се. Там върху камъните  я намери - иконата на Света Богородица. Тя светеше с необикновена светлина. Целуна я и се прекръсти. Погали я с треперещи пръсти. Не вярваше. Останал от малък без майка, отгледан от баба си, която го учеше да се кръсти и да целува иконите в църквата, където ходиха всяка неделя. Тя го бе научила да се моли:  за душата на майка си; Бог да му даде сили  и да прости грешките на баща му, който се беше запилял в село, далеч от тук.

И сега - това чудо. Бог му помагаше, бдеше над него.  Той беше избрал именно него, за да му даде нови сили като му представяше образа на майка Богородица.

Петър внимателно сложи иконата в торбата си. Знаеше, че трябва да я занесе в манастира. Излезе бързо. Още веднъж погледна към скалите. Там се бе появил като сянка ликът на Богородица с цвете.



Тагове:   Богородица,   легенда,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: veselche
Категория: Изкуство
Прочетен: 40708
Постинги: 24
Коментари: 15
Гласове: 79
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930